2009. december 22., kedd

Karácsonyi sütés-főzés 2.

Keksztekercs - kifejezetten a párom kedvéért

1 csomag darált kekszet, 10dkg porcukrot, 1 dl feketekávét, úgy szemre egy kis kakaóport (én cukrozottat használok, ha sima, akkor több porcukor kell!) és annyi tejet, amennyit fölvesz, összegyúrok. Deszkán négyzet alakúra nyújtom, 25dkg margarint elkeverek 10dkg porcukorral, ezzel a masszával megkenem, föltekerem, kész.
Jót tesz neki egy nap pihenés hűvös helyen, folpackba vagy alufóliába csomagolva. Ferdén szeletelem.

Karácsonyi sütés-főzés 1.

Kaptam a fejemre pár barátnőmtől, hogy mostanság igen elhanyagoltam a gasztroblogomat. Nos, így karácsony előtt két nappal épp aktuális, hogy pótoljak némi elmaradást.
Ma kezdtem hozzá a karácsonyi sütkérezéshez. Anyuéknál leszünk ugyanis szenteste (mint mindig), s így felszabadulok a főzés alól (de jó dolgom is van), de a süteményeket magamra vállaltam.

Mézeskalács
Na ez az, amiből 7, azaz hét tepsivel sütöttem hétvégén és mind egy szálig el is fogyott. :-) Szóval kezdhetem elölről. A receptet már nem emlékszem, mikor és kitől szereztem, de nagyon bevált, így minden évben ez alapján készül. Az a tutijó benne - az íze mellett, mert nagyon finom! - hogy azonnal puha, nem kell vele várni, fémdobozba tenni, stb.

Hozzávalók: 90dkg liszt
2 ek szódabikarbóna
25dkg margarin
40dkg méz
25dkg barnacukor
2 tojássárgája
mézeskalács fűszerkeverék

Először elvegyítem a lisztet a szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel, majd belemorzsolom a margarint. Közben a mézet a barnacukorral felforralom. Hozzáadom a liszthez, végül ráütöm a két tojássárgáját. Jól összedolgozom, majd pár órára a hűtőben pihentetem. Kilisztezett deszkán vékonyra nyújtom, alkalomhoz illő mintákkal szaggatom, s előmelegített sütőben 5-8 perc alatt aranybarnára sütöm.
Lehet díszíteni mindenféle magokkal még a sütés előtt, van, aki megkeni tojássárgával, én egyiket se szoktam, mi simán szeretjük.