2010. február 19., péntek

Mediterán halfilé recept

Hozzávalók:
80 dkg friss fehérhúsú halfilé (pl.: tonhal)

olíva olaj

1 citrom leve

4 gerezd fokhagyma

kakukkfű

rozmaring

2 dl. főzőtejszín


Elkészítés:

Egy nappal korábban, mielőtt szeretnénk elkészíteni a halat bepácoljuk a következő módon:

A halat megmossuk, négy szeletre vágjuk, szeletenként egy-egy szétnyomott fokhagyma gerezddel bedörzsöljük. Egy megfelelő méretű lapos tálba fektetjük a hal szeleteket. Enyhén sózzuk, bőven megszórjuk friss, apróra vágott, vagy szárított kakukkfűvel és rozmaringgal. Ráfacsarjuk a citrom levét és felöntjük annyi olíva olajjal, hogy mindenütt befedje. Lefedjük, és 24 órára hűtőbe tesszük. Másnap az elkészítés már gyors:

Tuzálló tálbatesszuk a halat a páclével egyutt, és a főzőtejszín belocsoljuk, besűrítjük. Ezután alufóliával lefedjuk a tálat és a halszeleteket kb. 170 fokon 30-35 percig sutjuk. Tálaláskor külön kis szószos tálba tesszük a mártást, hogy ki-ki kedve szerint tegyen a halra. (A rozmaringot és kakukkfuvet kicsit leszedhetjuk tálás elott a halszeletekrol.) Rizzsel vagy ízlés szerint krumplipurével, salátával tálalhatjuk.

2010. február 16., kedd

Mákos guba - szerintem :-)

Azt hiszem, szeretek főzni-sütni. Ha nem így lenne, ugyan miért éreznék késztetést arra, hogy akkor is összeüssek valamit, ha nem is kellene? Hétfőre maradt vasárnapról ebéd bőven, de én azért kitaláltam, hogy csinálok is valami jót. S ha már (várandós agy!:-D) kétszer vettem kiflit egyetlen nap alatt, nekiláttam egy adag mákos gubának.
10 kiflit felkarikáztam, vaníliás tejbe áztattam. Egy csomag (250g) darált mákot enyén felfőztem cukorral és tejjel, ezt is a kiflire öntöttem, összekevertem. Meghámoztam és vékony szeletekre vágtam 4 szem almát (azért annyit, mert annyi volt itthon), picit megpároltam és elkezdtem tűzálló tálba pakolni. Egy réteg mákos kifli, egy sor alma, újra kifli, újra alma, amíg el nem fogyott az egész. Ekkor megfőztem egy csomag vaníliás pudingot, azzal nyakon öntöttem az egészet, végül 4 tojásfehérjéből kemény habot vertem, rásimítottam a tetejére és betoltam a sü!:-). Addig sütöttem, míg a hab szép aranybarna lett.
Még Rékámnak is ízlett!

2010. február 11., csütörtök

Olasz paradicsomleves

Az alábbi receptet azoknak ajánlom, akik hasonlóan rajonganak az olasz ételekért, mint én. Na jó, nem minden olaszt szeretek, de sokat. A pasta-ik felülmúlhatatlanok, a húsételeik felejtősek... Na de ezt a paradicsomlevest megéri elkészíteni! Ráadásul hipp-hopp megvan. Nyári, kertben érett paradicsomból az igazi, én szerencsére jó sokat tettem el a fagyasztóban (is) és még kitart!
Akkor lássuk a receptet:

1 fej hagymát dinsztelek, rádobok egy szál sárgarépát reszelve és kb. 1 kg. paradicsomot darabolva. Hozzáadok néhány gerezd zúzott fokhagymát, összefőzöm, sóval, borssal, bazsalikommal ízesítem, majd az egészet botmixerrel simára turmixolom.
Tálalni az olaszok állítólag zsemle- vagy kenyérbéllel szokták, talán érdemes kipróbálni, tetejére pedig parmezán sajt dukál!
Jó étvágyat!