2010. július 7., szerda

Barack - kezdő anyukák figyelmébe! :-)


Van már egy nyáron született gyerekem. S annak ellenére, hogy megfogadtam, én júliusban többet nem leszek kilenc hónapos várandós, nos, épp annyi vagyok. :P
Amire a kezdő anyukák nem szoktak gondolni - így én sem annak idején - az, hogy csemetéjük hozzátáplálásának kezdetén január lesz. Vagyis no gyümölcs, zöldség... S ha nem akarják (vagy nem tudják) egy jó állapotú használt Suzuki árát bébiételbe invesztálni, bizony érdemes előre készülni.
Réka előtt én se tettem. Eszembe se jutott. Mire észbe kaptam, gyakorlatilag alig volt valami eltenni való. Így sajnos kénytelen voltam bébiételt is venni. S mivel eléggé kényes vagyok arra, mit eszik-iszik a gyerekem, bizony nem a Tesco gazdaságos termékekből válogattam...
Következő évben már okosabb voltam, s nem csak magunk, hanem Réka számára is raktam el dolgokat.

Életemben egyetlen egyszer kaptam védőnőtől hasznos tanácsot: még az első védőnénink volt, aki azt mondta, hogy anyatejet fagyaszthatok le bébiételes üvegben is, mert bírja a fagyasztást. Nos, nem sok anyatejet fagyasztottam, hiszen Rékának tejtesója is volt és amúgy sem volt hajlandó cicin kívül mást elfogadni, a gondosan eltett tejcsik mind a lefolyóban végezték, viszont a bébiételes üveg ötlete megmaradt a fejemben. Tavaly pedig, amikor tobzódtunk a gyümölcsben, hiszen saját kertünkben is rengeteg termett, plusz kaptunk is barátoktól, ismerősöktől kiváló minőségű, bio gyümölcsöket, ráálltam arra, hogy a befőttek, lekvárok, szörpök stb. mellett babakaját is készítettem.

Házi bébiételt a világ legegyszerűbb dolga készíteni. Tavaly irtó jó ötletnek bizonyult az őszibarack eltevése, így most tudatosan kerestem a piacon, hol kaphatnék szép, lédús, édes, lehetőleg permetet nem látott barackokat. Ma Gyöngyösről hazafelé egyik faluban árultak az út szélén - vettem is rögtön pár kilót! A teendőm mindössze annyi, hogy a meghámozott, kimagozott barackokat egy nagy tálban botmixerrel simára turmixolom, majd bébiételes üvegekbe töltöm és lefagyasztom. Ehhez semmiféle főzési tudomány nem kell, viszont oly finoman megmaradt a fagyasztás ellenére is a gyümölcs íze (gondolom, az üvegnek köszönhetően), hogy kiolvasztás után igazi nyári illatokat és ízeket kínálhattam Rékának. Bejövős volt neki a dolog nagyon, így nem volt kérdés, hogy születendő kistesója számára (és persze Rékáéra is) teszek el idén.

A legtöbb gyümölcs eltehető ilyen módon és annyira finom, hogy szégyenszemre a télen alig vártam, hogy leánykám jóllakjon, s esetleg nekem is hagyjon egy kis maradékot. :-))