2009. július 21., kedd

Konyhai praktikák

Egyik kedves ismerősöm kért meg, mondjak már neki pár tippet, mert neki nagy-nagy teher a konyhai meló gyerkőc mellett. Nekem hogy fér bele minden nap legalább egyszer főtt étel, plusz heti párszor süti is?
Hááát... Én se tudom igazán a választ. Azért próbálok valami okosságot írni, ha már megkértek...
Naszóval. Először is érdemes ésszerűen és tervszerűen vásárolni. Ezzel mindjárt rengeteg időt spórol az ember lánya. Na ehhez persze az kell, hogy legalább nagyjából tudjam, miket akarok főzni az elkövetkező napokban. Mert legjobb mindent egyszerre megvenni, aztán jó darabig a bolt felé sem nézni. Ez amúgy spórolásnak se utólsó, hiszen minél többször megyünk boltba, annál többet költünk.
Nálunk a vásárlás úgy megy, hogy fizu után azonnal elzarándokolunk a Auchan-ba. Ott többnyire horror összeget költünk, viszont minden tartós és nagyobb dolog, meg kisebb is, egész hónapra be van spájzolva. Úgy mint liszt, cukor, só, fűszerek, tisztítószerek, kutya-cicakaja, stb. Nagyjából hetente megyek az Aldiba, vannak dolgok, amiket ott veszek szívesen, mint pl. a tej. Ezen kívül már csak piacra és henteshez járok. Piacnap kedden és pénteken van nálunk, ilyenkor beszerzek mindent, ami nem terem meg nálunk. A piacnál van a kedvenc hentesem is.
Ha megvan a bevásárlás, akkor már csak fel kell használni az alapanyagokat, magyarul: neki kell állni és főzni. Én pörköltből mindig jóval nagyobb adagot csinálok, mint ami kell. Amúgy is szerintem finomabb a pöri, ha nagyobb adagban készül egyszerre, na meg többcélú a felhasználás is. Egy részét rögtön lefagyasztom, ehhez majd egy másik alkalommal csak köretet kell rittyenteni (mondjuk egy nincskedvemfőzni-napon, vagy olyankor, ha valami extra jön közbe és idő nincs. Egy részéből még aznap rizses hús készül (vagy tarhonyás, mindkettő apakedvence, igazából miatta főzöm). Egy kisebb adagot elteszek a hűtőbe, másnap csak felengedem vízzel, bezöldségelem, kicsit még fűszerezek rajta és isteni gulyásleves lesz nagyon gyorsan, amihez ha van kedvem, palacsintát sütök - kizárólag legalább két palacsintasütővel, hogy gyorsan végezzek - de lehet egy villámgyors túrós csusza, vagy darás tészta, vagy mákostészta, ki mit szeret... Egy adagot pedig ledarálok és ha előző nap a gulyásleveshez nem palacsinta volt a második, akkor sós palacsintát sütök, beletöltöm a ledarált pörihusit, a szaftjához teszek egy kis tejfölt, besűrítem pici liszttel, jól nyakon öntöm vele, mehet a sütőbe, nagy kedvenc a húsos palacsinta itthon. Ily módon egyetlen pörköltből négyféle kaja van, mind villámgyorsan és a pörinek is megvan az a jó tulajdonsága, hogy csak össze kell dobni, megfő magától...
Levest is érdemes nagyobb adagot főzni egyszerre, nem jár töb melóval, viszont milyen jó a lefagyasztottat előkapni, amikor kell...
Olyan kajákat, amik munkásabbak, vagy Réka alvásideje alatt, vagy hétvégén csinálok, ha apája is itthon van. Ha csak egy félórára-órára lefoglalja a kölköt, már rendben is van a dolog, azalatt sok mindennel kész lehet lenni.
Főzelékekkel kell a legkevesebbet bajlódni, gyorsan kész vannak. Ha fasírozottat készítek hozzá, abból is érdemes többet, aztán be a fagyasztóba a maradékot. De sok mindenhez (pl. sóska) nagyon finom a tükörtojás is, vagy a bundáskenyér, szóval 5 perces pluszmunka az egész.
Érdemes cseréptálat venni, abban egyszerűen minden finom! Csak telepakolom krumplival, zöldségekkel, finoman megfűszerezett husival, be sütőbe, aztán legközelebb akkor van vele dolgom, amikor ki kell venni.
Hétközben sosem sütök komplikált sütit, csak olyat, ami hamar megvan. Hála a konyhai robotgépnek és feltalálójának, az egyszerű kevert tésztákkal secperc boldogulni lehet, bár minden gyakorlat kérdése.
Nekem az is bevált, hogy - mivel koránkelő vagyok - kihasználom a reggeli nyugit. Utána viszont legalább semmi extrát nem kell csinálnom, ilyen esetekben szoktam délután én is ledőlni a gyerekkel. :-)
Még valami: érdemes főzés közben is mosogatni! Egyrészt akkor nem áll elő az az eset, hogy már vizet se tudok engedni a csapból, annyi a mosatlan edény, másrészt frissiben minden könnyebben lejön, harmadrészt egész jó hangulatot tud csinálni (legalábbis nekem) hogy nem áll hegyekben a koszos edény.
ÉÉÉÉS mindenképp megéri zenét hallgatni közben!:-) Úgy jobban megy a munka. :-)

Nem konyhai, hanem általános praktikám, hogy ha semmiképpen nincs kedvem semmit csinálni, akkor nem kínozom magam, hanem beveszek egy félórás hatású lesz..rom tablettát és leülök mondjuk blogolni (mint most) vagy kávézni vagy valami... Utána sokkal jobban megy a munka és az "elveszett" félóra el sem veszett tulajdonképpen, mert annyival energikusabban teszem a dolgomat utána.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de majd még jelentkezem a praktikák 2 című írással is (előbb-utóbb) :-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése