2009. május 25., hétfő

Csokis és citromos keksz


Ez a keksz akkor készül, amikor hirtelen kell valami finom, mint pl. tegnap, amikor egyik barátunk telefonált, hogy beugrana, de épp nem volt itthon semmi, amivel kínálhattam volna. Reggelire is szeretem tejjel, a párom inkább desszertnek, mert szerinte keksszel nem lehet jóllakni. Ő csak tudja:-)

Íme a recept, amelyhez lehetőség szerint bio alapanyagokat használok, így babakeksz helyett Réka is eheti. Csak az övére nem szórok díszítésnek cukrot. (Szenya anya. )


Hozzávalók:

42dkg liszt

28dkg margarin

15dkg porcukor

2 tojás

csipet só

fél citrom leve, aki szereti, a héja is

kakaópor

kristálycukor


A lisztet, margarint, porcukrot és tojást összedolgozom, majd a tésztát elfelezem. Az egyik feléhez hozzáadom a citromlevet és a reszelt citromhéjat (ehhez kell még valószínűleg érzés szerint egy kis lisztet tenni, mert a citromlétől nagyon ragacsos lesz a tészta), a másik feléhez pedig ízlés szerint kakaóport (mi közepesen kakaósan szeretjük, sose mérem, mennyit teszek bele, csak addig szórom, amíg elég kakaósnak nem tűnik a tészta).

Vékonyra nyújtom, sütiszaggatóval különböző formákat szaggatok (macit, holdacskát, pillangót, karácsony táján kis fenyőt, csillagokat, húsvétkor nyuszit), sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, díszítésnek megszórom kristálycukorral, de szórtam már rá csokireszeléket, darált mandulát, dekor cukrot stb. is. Kb. 180 fokon sütöm, amíg el nem kezd enyhén barnulni a széle. Ha nem felejtem el előmelegíteni a sütőt, akkor ez talán 10 perc sincs, érdemes figyelni. És kapkodni a második adag kiszaggatásával, mert olyan gyorsan kisül és tehetem is be a következő adagot.

Még másnap-harmadnap is finom - lenne, ha kitartana addig. Véleményem szerint jó sokáig eláll, de kipróbálni még nem volt alkalmam. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése