2009. május 22., péntek

Gyors és finom vacsora




Gyakran előfordul, hogy "valami finomat ennék" vacsorára. Vagy épp a párom nyitogatja ezzel a mondattal a hűtőszekrényajtót. Ilyenkor ripsz-ropsz nekilátok, megnézem, mi van itthon és abból valami "fejből-kreációt" készítek. Sikeres próbálkozás szokott lenni - kivéve a lányomnál, mert ő még mindig marad a szelet barna kenyér, pohár víz vacsoraötletnél, hiába pároltam neki tegnap is zöldséget, hiába kínáltam a krumpliból... Ő már csak tudja.


Na de a mi vacsoránk!




Parasztkrumpli:


Nem bonyolult megcsinálni, nem is tart sokkal tovább, mintha bármilyen más krumplit készítek, de mindig sikeres. A recept a következő: meghámozom, karikákra vágom és kisütöm a burgonyát. Ha kisült, szalvétán felitatom róla a felesleges olajat (mi sem szertjük, meg Rékának sem akarok olajos dolgot adni). Miközben sül, apróra vágok egy fej hagymát, felszeletelek egy kis húsos szalonnát. A szalonnákat serpenyőben megsütöm, a zsírjában (illetve annak egy kis részében, mert nem kell az összes) megdinsztelem a hagymát. Beledobom az időközben kisült krumplikarikákat, megszórom némi fűszerrel (erre a célra saját kertünkből szedett zöldfűszereket használom, snidlinget, metélőpetrezselymet, borsfüvet, stb., de kinek-kinek ízlése szerint), ráöntök egy deci vizet. Addig pirítom, amíg a víz elpárolog róla, közben nem keverem, hanem a serpenyőt rázogatom, másként összetörik a krumpli. Ha a víz elpárolgott, kész.




Saláta:


Na ez az, ami mindig másból és másként készül. Attól függően, minek van épp szezonja, vagy mit rejt a hűtő. De azt szeretjük legjobban, ha a saját kertünkből frissen szedett hozzávalókból készül!


Tegnapi salátánk: paradicsom, retek, uborka karikára vágva, sajt felkockázva (füstölttel a legfinomabb, de bármilyen jó, vagy akár vegyesen is). Az egészet apróra vágott snidlinggel fűszereztem, majd egy gerezd fokhagymát összezúztam, egy pohár joghurtban elkevertem, s ezt öntöttem a salátára. Egyszerű és finom!




Az egész vacsora - a krumpliházmozástól a terítésig - cirka fél óra alatt megvan, ebbe az időbe még az is belefért, hogy Rékának zöldséget pároljak (igaz, esze ágában se volt megenni). Házi sütésű barna kenyeret tettem hozzá az asztalra, s az egész vacsorát az a két tányérnyi friss eper koronázta meg, amit egy órával azelőtt szedtünk a kertben.




A salátából maradt egy adag - így a mai reggeli is letudva, anélkül, hogy különösebben törni kellene a fejemet, mi kerüljön az asztalra. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése